#remove image title on hover

nagle college salesian technology precinct

“The Salesian Technology and Physical Education Precinct mark Nagle College’s commitment to upgrading their aging buildings and providing state of the art facilities for their students”

Client Name:                        Nagle College Bairnsdale

Area:                                      2000m² 

Builder:                                  Brooker Builders

As part of Nagle college’s master plan, the Salesian Technolgy Precinct and Physical education buildings are part of recent upgrade works to replace existing aging buildings on the site and provide their students with state of the art facilities. Following on from the trade skills centre and Nano Nagle center classroom developments, this marks the last project to replace facilities that have been on site since the 1970’s.

The Technology building comprises a central exhibition area that accesses the school’s existing sports hall which is also used for assemblies and functions. The exhibition area functions as the circulation space through the building and has an atrium that provides natural light. The school has installed in the atrium an Italian garden and mural to pay homage to Don Bosco.

The Technology building has a dedicated Textiles classroom, a general classroom, wood and metal working workshops and a new technologies classroom. In addition, there is a fully functioning commercial kitchen including food technology teaching area.

The Physical Education addition includes a classroom accessible to the sports hall, change rooms and a new entry area to the sports hall accessible from the carpark.

The exterior of the building is designed to be in keeping with the existing sports hall scale but has two very distinct entries to the Technology Precinct and the Hall. Both have a bold Aluminium clad canopy that reaches out towards the carpark. The Technology Precinct has a red canopy and the hall entry has a yellow canopy and which provides shelter at the entry for patrons before and after events. The hall entry has a sculptural off-form concrete area including a planter, wall and steps that lead to the change rooms.

The remainder of the exterior areas are brick with Australian Hardwood Timber blade walls to provide some visual warmth in contrast to the hard finishes.

The Technology Precinct interiors feature predominantly plywood walls and epoxy coloured flooring, a different aesthetic with practical robustness for a commercial work area. The ceilings are acoustic corrugated iron throughout. The central area has a plywood feature wall with a large back lit cross, large decorative suspended pendant lights and a racing stripe on the floor direct movement through the space.

Green and orange highlights are used through the interior as well, with a large suspended air conditioning duct that runs the length of the space.

The buildings are a statement of Nagle’s commitment to development and investment in their future.

Sign up for our mailing list.



Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: